1. Dibuix de la cargolera
La primera activitat que farem consistirà, per parelles, en elaborar un dibuix d’una cargolera. L’objectiu d’aquesta activitat és veure quins són els coneixements previs dels infants. Hauran de pensar i imaginar-se com és l’hàbitat on viuen, es relacionen i es reprodueixen els cargols.
El dibuix es farà per parelles ja que d’aquesta manera hauran de negociar i arribar a acords entre els dos per dibuixar el que creuen que té la cargolera.
2. Conversa
Una vegada els infants han fet els dibuixos de la cargolera crearem una conversa. En aquesta conversa els infants parlaran sobre el procés que han seguit en els seus dibuixos per elaborar la cargolera, sobre els aliments que han dibuixat perquè s’alimentin els cargols, etc.
Mentre es fa la conversa, es passaran en un power point tots els dibuixos dels infants. D’aquesta manera podran veure si tenen trets en comú i podran ampliar els seus coneixements previs.
Amb la conversa, s’intentarà guiar als infants perquè vagin construint preguntes i hipòtesis sobre el model d’ésser viu dels cargols. Per exemple, el mestre podria plantejar als infants la pregunta: “Com creieu que es reprodueixen els cargols per tenir cargolets?” Una possible resposta dels infants seria “els cargols neixen de la panxa de la mare cargol”.
Recollirem totes les preguntes que tenen els infants per després poder-les resoldre amb l’observació. Aquestes preguntes les penjarem al racó dels cargols.
Possibles preguntes:
- D’on neixen els cargols?
- Quant de temps estan els cargols a la panxa de la mare?
- Quants cargols poden néixer a la vegada?
- Què mengen els cargols quan neixen?
- Com cuiden les mares cargols als seus fills?
- Neixen amb closca?
3. Busquem informació
Per poder respondre aquestes preguntes, hem decidit entre tots que farem una cargolera i la tindrem a la classe. D’aquesta manera, podrem anar observant els cargols i veure com es reprodueixen.
Però, per fer la cargolera, primer busquem informació. Entre tots, busquem a l’ordinador de la classe. També ens documentem mirant llibres i contes sobre els cargols.
A més de buscar informació sobre com fer la cargolera, també busquem informació sobre la reproducció i l’alimentació dels cargols. Tots els llibres o d’altres recursos utilitzats per buscar informació els deixarem al racó dels cargols.
4. Construïm les cargoleres
Ara que ja tenim tota la informació, comencem a construir les cargoleres. Hem decidit que en farem dues. En una hi posarem un cargol sol i en l’altre n’hi posarem 9 o 10. Per fer-les, agafem dos recipients. A sota posem en uns 3cm d’altura terra fèrtil perquè els cargols puguin posar els seus ous. Tapem les cargoleres amb una xarxa amb foradets suficients grans perquè puguin respirar però no s’escapin.
Hem decidit que posarem fulles de col dins les cargoleres perquè els cargols s’alimentin. També anirem mullant la terra cada dia ja que ens hem informat que ha d’estar humida perquè els cargols dipositin els ous. Les dues cargoleres també estaran al seu racó.
5. Sortim al pati
Quan ja tenim les dues cargoleres acabades, esperem que plogui per sortir al pati de l’escola i agafar cargols. Concretament, anem a la zona del pati que té vegetació. Entre tots agafem uns 12 cargols aproximadament i la resta els deixem al seu hàbitat natural.
Els cargols que hem agafat els posem tots en una cargolera, excepte un que el deixem sol a l’altra cargolera.
6. Dibuix de la reproducció dels cargols
Una vegada els cargols ja estan a la cargolera la mestra els preguntarà: Com creieu que es reprodueixen els cargols? Creieu que aquest cargol solitari podrà tenir fills? Abans de començar el diàleg per aprofundir en les seves idees prèvies envers la reproducció, faran un dibuix, de dos en dos, per representar el que creuen.
7. Conversa
Després dels dibuixos farem un diàleg tot mostrant-los al projector. Com en la conversa anterior, el mestre haurà de guiar la seva participació i el seu coneixement. També s’anotaran els dubtes dels infants i es penjaran al seu racó.
8. Observació
Abans de donar la resposta correcta envers la reproducció dels cargols, deixarem que passin uns dies d’observació. No només observarem la seva reproducció sinó que també estudiarem la seva alimentació, moviment, horari vital, etc. Quins estris utilitzarem? Càmera de vídeo, lupes, graelles, etc. També podrem realitzar d’altres experiments per corroborar els nostres coneixements com: posar un tros de carn per veure si se la mengen. Durant aquestes observacions, els ensenyarem la cançó del cargol treu banya per despertar als cargols quan estiguin amagats o per dir-los bon dia. Per continuar captant la seva atenció i interès, els explicarem el conte de El cargol i la formiga. Per veure el conte clica aquí.
9. Arguments d’autoritat
Passats uns dies de deduccions, comprovacions, respostes i experiments, els mostrarem dos vídeos per confirmar o rebutjar les nostres idees. Aquests dos vídeos els trobareu a la banda dreta del blog. Aquests vídeos mostren, entre d’altres característiques, la reproducció dels cargols. Ens explica com els cargols són animals hermafrodites incomplets. Això significa que no hi ha distinció de sexe i que un cargol sol no podrà generar descendència. És a dir, dos cargols s’ajuntaran i un dels dos podrà posar els ous. Quan es tornin a ajuntar, serà l’altre el que pondrà els ous.
Llavors agafarem les preguntes sorgides durant els dos diàlegs per contestar-les entre tots.
10. Carpeta d’aprenentatge
Per comprovar el que han après, realitzarem una carpeta d’aprenentatge individual en la qual dibuixaran les característiques més importants dels cargols. La mestra els guiarà posant a la pissarra les preguntes més importants que han sorgit durant tot el procés. També afegirem tots els dibuixos que han estat realitzant els infants durant aquest procés. Aquesta carpeta s'ha l’emportaran a casa per explicar-la als pares, tutors o a d’altres membres de la família. Finalment, algun dels familiars o tutor escriurà un comentari en l’espai reservat de la carpeta. Aquesta activitat ens permetrà realitzar una avaluació final sumativa.
11. Mural comú
Per acabar les activitats envers el cargol realitzarem un mural comú per penjar-lo a la paret del racó del cargols i poder mostrar-lo també als pares. El mural consistirà en posar tots els dibuixos de les carpetes d’aprenentatge agrupats per característiques. La mestra farà una fotocòpia de tots ells ja que els originals estaran a les carpetes. Una vegada acabat el mural, es comentaran els dibuixos. Quins estan complets, quins són correctes, etc. Finalment, els pares quan vinguin a la classe també el podran veure i comentar.
No hay comentarios:
Publicar un comentario